donderdag 18 november 2021

man-vrouw

Naar aanleiding van de #metoo beweging even stil gestaan bij de verschillen tussen man en vrouw. Of de gelijkenissen. 
Vrouwen in bepaalde bewegingen streven naar het gelijk behandelen van mannen en vrouwen. Wel, en dan begeef ik me misschien op gevaarlijk terrein,  ze zijn niet gelijk.
Moest je als een aliën aankomen op onze planeet, zouden ze met moeite het verschil zien tussen mannen en vrouwen: ze hebben allemaal 2 armen en benen, met bijhorende handen en voeten, een hoofd en een romp. Hier en daar wat rondingen meer of minder, zullen pas opvallen bij het wat nader bekijken. 
De grootste verschillen komen naar boven  in het gedrag.
De mannen gaan meestal het voortouw nemen omdat ze denken superier te zijn. Wat een vergissing! Feiten spreken dit tegen.
Ok, mannen zijn fysiek sterker, maar vrouwen houden het langer uit en kunnen meer. Enkele klassieke voorbeelden: vrouwen leven langer en kunnen meer dan 2 dingen tegelijk. Erg zwart-wit en relatief, maar in grote lijnen toch wel correct.
Als we als man eerlijk zijn moeten we toegeven dat vrouwen de wereld beheren. Ze geven ons de illusie de touwtjes in handen te hebben, maar regelen het  belangrijkste deel van de zaken. 
Je kan ergens binnen komen en zal direct zien of de 'female touch' er is. Een aantal uitzonderingen niet te na gesproken is dit meestal heel duidelijk. Het zit hem ook in de details: de man bouwt op, met zijn fysieke kracht, en de vrouw werkt af.
Alhoewel er de laatste decennia verschuivingen zijn (zie terug #metoo, wat eigenlijk begon in de jaren 1960 met de Dolle Mina's) is er in het familiaal leven relatief weinig gebeurd qua verhoudingen. Ja, de vrouwen werken meer buitenshuis, maar ze nemen er grotendeels het huishouden bij. De man 'springt bij', uiteraard terug de uitzonderingen niet te na gesproken. 
Het zijn nog steeds de vrouwen die 'het huishouden ' regelen, al dan niet met (betaalde) hulp.
Bij het lezen van dit stukje gaan er waarschijnlijk enkele (macho) mannen steigeren.  Hebben ze gelijk? Wel, ze mogen steeds in discussie gaan met 'de vrouwen'. Ze gaan steeds het onderspit delven. Want dat kunnen de vrouwen ook veel beter dan de mannen: babbelen!
Dus: laat die aliëns maar komen. We sturen er een paar sterke vrouwen op af.
We zullen waarschijnlijk snel resultaat zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten